آشنایی با ساز ارگ و انواع آن

به گزارش بروزترین وبلاگ، خبرنگاران | سرویس فرهنگ و هنر - ارگ جزو ساز هایی است که تقریبا همه از کوچک و عظیم آن را می شناسند. شاید یکی از دلایل فراگیر شدن ساز ارگ این است که از این ساز در مجالس و عروسی ها به وفور استفاده می گردد. با ما همراه باشید تا با ساز ارگ و دیگر ویژگی های آن آشنا شوید.

آشنایی با ساز ارگ و انواع آن

معرفی ساز ارگ

ارگ یک ساز کلاویه ای است و لغت ارگ برگرفته از کلمه یونانی όργανον ارگانون به معنای ابزار، عضو یا وسیله است. ارگ یک ساز بادی است که بر اثر ضربه بر روی کلید های سیاه و سفید صدای آن فراوری می گردد. این ساز یکی از قدیمی ترین ساز ها در فرهنگ موسیقی مذهبی اروپایی و کلیسایی است. در قدیم و در منابع قدیم عربی و فارسی به این ساز ارغنون می گفتند. ارگ ها ساز های قابل حمل هستند و نیازی به کوک ندارند و در انواع مختلفی از لحاظ اندازه و کیفیت وجود دارند. این روزها بعضی به ارگ کیبورد هم می گویند.

تاریخچه و پیدایش ساز ارگ

در فرهنگ یونان و پیش از پیدایش مسیحیت، ساز و کار ساز های بادی که تا آن موقع ساده بود بسیار متحول شد. در آن موقع دمیدن زیاد هوا و نگه داشتن فشار هوا یکی از دشواری های نواختن آئولوس بود، برای برطرف این مشکل در قرن شش از نگهدارنده چرمی برای دور دهان نوازنده استفاده می شد. در مستندات موجود از قرن یکم قبل از میلاد یک سفالینه اسکندریه ای گروهی از نوازندگان را نشان می دهد که نی هایی را در دست چپ نگه داشته و با بازوی چپ خود کیسه ای را فشار می دهند که یک نی از آن بیرون زده است و نوازنده این نی را با دست راستش نگه می دارد. این ساز منشاء ساز کامل شده امروزی نی انبان بوده است. از طرف دیگر همین ساز توسط دانشمندان اسکندریه پیشرفت کرد و از آن ساز ارگانوم در قرن چهارم پدید آمد. ارگانوم به معنای ساز درخشان است.

از کهن ترین ارگ به جا مانده آثاری در آکونیکوم و نزدیک به بوداپست پیدا شد؛ ارگی خانگی و بسیار کوچک با ردیف سیزده تایی از نی های فلوتی که سه ردیف آن ها بسته و یک ردیف آن ها باز بود. در این مجموعه، سیزده قطعه مکانیکی به همراه کلید وجود داشت و هر ردیف این ساز برای نواختن هارمونیومی جداگانه مورد استفاده قرار می گرفت. در این ساز بزرگترین نی آن 33 سانتی متر طول داشت.

انواع ساز ارگ

دو نوع اصلی ارگ وجود دارد.

1. ساز ارگ بادی

ارگ بادی از یک ردیف لوله با اندازه های مختلف تشکیل شده است و صدا از نوسان هوا در این لوله های صوتی فراوری می گردد.

2. ساز ارگ برقی (الکترونیک)

در ارگ برقی مدار های الکترونیک نوسان می سازند و صدا توسط یک بلندگو به گوش می رسد.

ویژگی های شاخص ساز ارگ

  • یکی از ویژگی هایی که ساز ارگ را نسبت به دیگر ساز ها متمایز و پرکاربرد می نماید امکان انتخاب صدا هایی مانند پیانو، ارگ کلیسا، فلوت، درام کیت، ساز هایی مانند پرکاشن ها، ساز های بادی، شیپور یا حتی ساز های زهی و یا افکت هایی مانند ریبورب، اکو، تلفن ها، صدای حیوانات و … است.
  • همچنین بعضی از ارگ ها قابلیت ضبط و نگهداری صدا و آهنگ ها را با استفاده از میکروفون و یا اتصال به کامپیوتر دارند و یا امکان ذخیره ریتم های ضرب یا تمبک در ارگ ها نیز وجود دارد.

به طور کلی ویژگی های این ساز عبارتند از:

اتصال به کامپیوتر، اتصال به بلندگو، اتصال به پدال پیانو، اتصال میکروفون، قابلیت تنظیم حساسیت کلاویه، کم و زیاد کردن نور صفحه نمایش (مختص کیبورد های جدید)، تنظیم سرعت ریتم، ریتم سازی و ویرایش ریتم (بیشتر کیبوردها)، صدا سازی (بیشتر کیبوردها)، ضبط و سکوئنس آهنگ، بالا و پایین بردن گام آهنگ، جابجایی اکتاوها، دسترسی همزمان به صد ها ریتم و صدا، کتاب آهنگ (ذخیره سازی اطلاعات آهنگ ها برای سریعتر شدن نوازندگی؛ کیبورد های قدیمی فاقد این قابلیت هستند).

عملکرد و مکانیسم ارگ

در هارپسیکورد و پیانو با فشار یا نگه داشتن یک کلید صدا کم کم قطع می گردد، ولی در ارگ های بادی تا زمانی که یک شستی یا کلید را فشار می دهیم و رها نکردیم صدا و نت ها ادامه می یابد و هوا از درون لوله مربوط به آن شستی عبور می نماید. ارگ ها معمولا دارای پنج ردیف شستی یا کلید هستند.

انواع مدل ارگ و کاربرد آنها

1- سینت سازر synth sizer

مدل سینت سازر مخصوص صدا سازی و ساخت صداست.

2- سکووانسر sequencer

سکووانر، مخصوص آهنگ سازی است و قدرت و امکاناتش در اهنگ سازی بیشتر است.

3-ارنجر arranger

همانطور که از اسمش پیداست در چیدمان و آماده سازی صدا ها و قطعات کاربرد دارد و دارای سرعت عمل بیشتری برای اجرای زنده است و با یک ارنجر می توانید یک آهنگ کامل را بنوازید.

4- میدی کیبورد midi keyboa

این نوع ارگ یا کیبورد به تنهایی کاری انجام نمی دهد و با اتصال به کامپیوتر و نرم افزار های آهنگ سازی کاربرد دارند.

اگر شما هم تجربه ای از نواختن ارگ و یا اطلاعاتی از این ساز دارید با ما و دیگر مخاطبان بروزترین وبلاگ در میان بگذارید.

منبع: setare.com

به "آشنایی با ساز ارگ و انواع آن" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "آشنایی با ساز ارگ و انواع آن"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید