نقشه راه پنجساله اژدهای زرد

به گزارش بروزترین وبلاگ، با گذشت نزدیک به 10 ماه از شیوع کرونا در چین، این کشور نه تنها توانسته با جلوگیری از انتشار بیشتر این ویروس در کشورش، آمار ابتلا به آن را نزدیک به صفر رساند، که همچنین پیروز شده، برخلاف اغلب کشورهای دنیا از تبعات مالی کووید 19 در امان بماند.

نقشه راه پنجساله اژدهای زرد

با توجه به اینکه چین تنها کشوری است که بر اساس برنامه های 5 ساله حرکت می نماید، ناظران چین معتقدند، این کامیابی ها ناشی از تدوین چنین برنامه های از پیش معین شده است. در جدیدترین این نشست ها سران حزب کمونیست چین از دیروز نشستی 4 روزه را با هدف معین چشم انداز سیاسی و اقتصادی کشور خود برای 5 سال آینده شروع کردند.

به گزارش سایت روزنامه فایننشال تایمز، در معین اهداف 5 ساله، انتظار می رود افزایش خودکفایی فناوری، هوش مصنوعی و برآورده کردن تقاضاهای داخلی با تولیدات داخلی در مرکز توجه نشست باشد. این نشست که از سال 1953 هر پنج سال یک بار برگزار می گردد، مهم ترین رویداد سیاستگذاری ها در این کشور برای معین اهداف آینده آن است. نشست سال جاری اما اهمیتی ویژه دارد. این نکته ای است که سام ساکس، تحلیلگر امنیت سایبری در اندیشکده نیو امریکا در واشنگتن به آن اشاره نموده و می گوید: درست است که چین چندین دهه است که به طور ویژه توجه خود را روی خودکفایی در زمینه فناوری متمرکز نموده است اما با توجه به تحریم های امریکا علیه هوآوی و فناوری نسل پنجم چین، پکن میخواهد خود را قهرمانی نشان دهد که در سایه تهدید این دست تحریم ها می تواند به حیات خود ادامه داده و بر دنیا تأثیر بگذارد.

طی طریق در راستا فقرزدایی

این طرح ها در حالی پی ریزی می گردد که مهلت معین شده برای طرح قبلی این سلسله نشست ها برای دستیابی به یک جامعه ای با سطح متوسط اقتصادی که شی جین پینگ سال 2013 تحت عنوان رویای چینی ارائه کرد، سال آینده به سرانجام می رسد و شواهد نیز حاکی از آن است که این طرح یک سال مانده به اتمام مهلت خود، پیروز بوده است. به گزارش چاینا دیلی، تابستان سال جاری صندوق بین المللی پول برآورد نموده بود که اقتصاد چین می تواند تا سال 2021 که مهلت هدف معین شده برای دستیابی به جامعه ای متوسط است، 40 درصد بزرگتر از اقتصاد امریکا گردد. صندوق بین المللی پول همچنین با تکیه بر آمارها تأکید نموده است که چین اگر به این فرایند ادامه دهد، می تواند تا سال 2049 به اقتصادی که سه برابر اقتصاد امریکا باشد، دست یابد. در چنین اقتصادی همه شهفرایندان، اعم از روستایی و شهری از استانداردهای بالای زندگی برخوردار خواهند بود. در گزارشی که تابستان سال جاری از سوی چین منتشر شد و به تأیید سازمان های دنیای نیز رسید، سرانه درآمد ناخالص داخلی چین از 5 هزارو 940 دلار به 8 هزار و 260 دلار افزایش یافته است. همچنین نسبت به سال 2016 شرایط زندگی 55 میلیون چینی که در فقر به سر می بردند، بهتر شده است. دولت چین برای اطمینان یافتن از کاهش فقر در این کشور، مقامات محلی را موظف نموده است، اطمینان حاصل نمایند، برنامه ای مؤثر برای از بین بردن فقر در منطقه خود دارند. بر مبنای همین تأکید در سال های اخیر، سالانه 13 میلیون روستایی از خط فقر خارج شده اند. یکی از راه های رسیدن به این نقطه ایجاد اشتغال در مناطق روستایی بوده است. دولت چین تنها در سال 2016 توانست 12 میلیون شغل برای روستاییان ایجاد کند. اغلب این مشاغل نیز مشارکت روستاییان در اجرای پروژه های توسعه ای، نظیر احداث بزرگراه ها، خطوط راه آهن، سدها و بنادر بوده است. به گزارش اندیشکده مرکز چین و دنیای سازی، در سال 2019 نیز حدود 340 شهرستان چین و 10 میلیون نفر از فقر نجات یافتند. سایر آمارها نیز به همین اندازه چشمگیر هستند. به عنوان مثال، طی چهار دهه اخیر، امید به زندگی در چین از 65 سال به 77 رسیده است و میزان مرگ و میر نوزادان از 48 مرگ در هر هزار تولد به 6.1 مرگ کاهش یافته است. البته دولت چین خود معتقد است، با اهداف نهایی خود، هنوز فاصله زیادی دارد. زیرا بعضی مناطق کشور از نابرابری در درآمد رنج می برند و سرانه درآمد در آن هنوز با آمارهای متعلق به کشورهای پیشرفته فاصله دارد و با به نتیجه رسیدن سیاست های دولت پکن، مردم چین تازه به یک زندگی متوسط دست خواهند یافت و نه یک زندگی کاملاً مرفه.

شرایط چین و امریکا در پساکرونا

بنابر گزارشی که صندوق بین المللی پول منتشر نموده است، دنیا نیز بهره های خود را از پویایی اقتصادی چین برده است. طوری که چین تنها در سال 2016 در 39 درصد از میزان رشد اقتصادی دنیا نقش داشته است. این نقش آفرینی چین در اقتصاد دنیا، از زمانی که دونالد ترامپ در امریکا وارد کاخ سفید شده و نبردهای تجاری در دنیا را به راه انداخته افزایش نیز یافته است. در حالی که امریکا به واسطه سیاست های تعرفه ای خود، نه تنها در این زمینه پسرفت داشته است که به طور خاص در ایام کرونا نیز ضربه های اقتصادی بدی خورده است. به گزارش سی ان ان، مدل اقتصادی چین می تواند سرلوحه بسیاری از کشورها قرار گیرد. ریچارد مک گرگور، در اندیشکده لوی در استرالیا معتقد است: در حالی که برنده انتخابات 3 نوامبر امریکا در سراسر سال 2021 باید انرژی خود را مصروف بازسازی اقتصادی کند، پکن در حال برداشت سیاست های اقتصادی خود در ایام پساکرونا خواهد بود. چین در مقایسه با امریکا و اروپا بستر اقتصادی فوق العاده ای برای مهار تبعات اقتصادی کرونا ایجاد نموده است. این مزیت بزرگی برای چین در سال های آینده خواهد بود، زیرا می تواند به راحتی بالاتر از سایر کشورها قرار گیرد. گواه پیش بینی ریچارد مک گرگور، گزارشی است که چین هفته پیش منتشر کرد و اطلاع داد، اقتصاد این کشور بین ماه های جولای تا سپتامبر (نیمه تیر تا نیمه شهریور) یعنی همان زمانی که اغلب کشورها از جمله امریکا از کاهش رشد اقتصادی خود شکایت داشتند، 4.9 درصد رشد نموده است.

به گزارش بی بی سی در همین ارتباط پروفسور هو تیانگ بون، استاد دانشگاه نانیانگ در سنگاپور، معتقد است: نشست کنونی در چین و معین چشم انداز 5 ساله و 15 ساله در خلال آن، پاسخی مستقیم به وخیم شدن روابط بین امریکا و چین است. زیرا چین دریافته دیگر نباید به امریکا و فضایی که در دنیا علیه چین ترسیم می نماید، اعتماد کند. البته این به آن معنا نیست که چین بخواهد خود را تبدیل به جزیره جدا از سایر کشورهای دنیا کند. در همین ارتباط ایژیا نیوز نیز نوشته است، شی جین پینگ، استراتژی جدایی اقتصادی از امریکا را شروع نموده است و می خواهد با از بین بردن وابستگی کشورش به صادرات و بازارهای خارجی ارزش های مائویی خودکفایی را احیا کند.

برش

اهداف سیاسی

در پنجمین نشست نوزدهمین کمیته مرکزی حزب کمونیست چین که با حضور بیش از 300 عضو ثابت و علی البدل این کمیته برگزار گردید، هرچند قرار است، سران این حزب برنامه 5 ساله توسعه اقتصادی خود را پی ریزی نمایند. اما جدا از این شی جین پینگ، رئیس جمهوری چین، در نظر دارد از برنامه بلندمدتی که شامل 15 سال آینده این کشور می گردد، با نام چشم انداز 2035 رونمایی کند. به گزارش بی بی سی، از همین رو بعضی تحلیلگران این برآورد را مطرح نموده اند که شی در نظر دارد، مدت ریاست جمهوری خود را افزایش داده و یا رئیس جمهوری مادام العمر گردد. این چیزی است که جان هیلمن، استاد دانشگاه ملی استرالیا مدعی شده است: هدف از چشم انداز 2035 معین ستون های پیشرفت اقتصادی چین به عنوان یک کشور توسعه یافته تا سال 2049 است. اما جدا از این مانیفست شی برای این طرح آشکار می نماید که او میخواهد تبدیل به رئیس جمهوری مادام العمر کشورش گردد. گفتنی است، چین سال 2018 محدودیت های دوره ریاست جمهوری را لغو کرد. این مسأله می تواند به شی این امکان را بدهد که بیش از دو دوره به ریاست جمهوری اش ادامه دهد.

منبع: ایران آنلاین

به "نقشه راه پنجساله اژدهای زرد" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "نقشه راه پنجساله اژدهای زرد"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید